Zdravé sladkosti

Autor: Emília Verešová | 31.10.2016 o 18:00 | (upravené 23.11.2016 o 9:32) Karma článku: 4,05 | Prečítané:  688x

Všetci chceme byť zdraví, štíhli a odstránením sladkostí z jedálnička očakávame, že to dosiahneme. Môj sedliacky rozum mi našepkáva, že aj cukor je potrebný. Samozrejme, všetko s mierou

 

Tak ako každá žena aj ja zápasím s časom, aby som stihla všetky domáce práce a ešte aj niečo navyše. Ale, keď potrebujem oddych dokážem odísť aj od rozžehlenej hromady bielizne a pustiť sa do výroby medovníčkov. Stačí mi vôňa škorice, medu, anízu a iných pochutín, ktoré spájam dohromady a zabúdam na všetko okolo, dokonca aj na jedlo. Je to môj krátky únik z reality.

Nebolo to vždy tak. Pochádzam z piatich  sestier a každá sme sa zaujímali o niečo iné. Ja som rada štrikovala. Obštrikovala som celú rodinu. Pri tejto činnosti som dokázala  presedieť aj celú noc, aby som sa na druhý deň mohla ukázať v novom pulóvri. Pečenie bolo silnou stránkou mojej mladšej sestry Alenky. Piekla kadečo, vždy skúšala nové a nové recepty. Niekedy ma to poriadne hnevalo, pretože po nej zostala hromada špinavých riadov. Ona piekla a ja som umývala riady. Deľba práce musela byť.  Na Vianoce piekla okrem iného aj medovníčky. 

Keď som sa osamostatnila a narodili sa nám dcérky začala som vypekať aj ja. Nechcela som im kupovať keksy a dobošky plné éčiek a konzervantov. Chcela som pre ne niečo zdravšie. Obľúbili sme si malé koláčiky z ovsených vločiek, kokosové guľky, pusinky, biskupský  chlebík, ovocie poliate horkou čokoládou, ale chuťovo zvíťazili  medovníčky. Tie sme spolu vykrajovali len raz do roka, na Vianoce. Zdobili sme ich orieškami, mandľami, lentilkami alebo máčali v čokoláde.

Prešlo pár Vianoc a piekla som ich aj na Veľkú  noc. A potom len tak pre maškrtu hocikedy a postupne  sa stali  stálou súčasťou nášho stola. Chutia ku káve, k čaju, k jogurtu alebo s džemom. Myslím si, že je to tá najzdravšia sladkosť. Žiadna chémia. Prírodné, dokonca liečivé produkty zmiešame dohromady a  maškrta je hotová. Med podporuje obranyschopnosť,  trávenie, upokojuje nervy. Voňavá škorica znižuje hladinu cukru v krvi, bojuje proti vysokému cholesterolu, používa sa aj ako prevencia  Alzheimerovej choroby. Už len jej vôňa aktivuje mozog a má pozitívne účinky na nervy. No a ďalšia zložka, z ktorej sa pridáva do cesta len štipka, ale má nenahraditeľné miesto, je aníz. Okrem toho, že cesto nádherne prevonia, dokáže si poradiť so suchým  kašľom, dokonca tlmí aj bolesti hlavy.

Keď ich trošku prikrášlim  polevou a zabalím  vyzerajú ako luxusný darček. Stačí trošku času, fantázie, trpezlivosti a darček je hotový. Takýto balíček urobí dvojnásobnú radosť, ulahodí oku aj maškrtnému jazýčku.

Prikladám  môj jednoduchý, ale osvedčený recept, ak by ste ho chceli vyskúšať.  Verím, že sa Vám vydarí a zažijete príjemné chvíle pri pečení.

Cesto: 500 g hladkej múky T 650

            125 g masla

            190 g pr. cukru

            3 polievkové lyžice medu

            2 celé vajcia

            1 čajová lyžička mletej škorice

            1 čajová lyžička sódy bikarbóny

            1/3  čajová lyžičky anízu

            4 potlčené hrebíčky

Postup:

Vymiesiť všetko spolu do celistvej, lesklej hmoty. Vyváľkať na pomúčenej doske asi na hrúbku 1 cm. Vykrojiť formičkami rôzne tvary a poukladať na papierom vyložený plech (alebo pomastený). Potrieť rozšľahaným vajíčkom a piecť vo vyhriatej rúre na 170-200 stupňov, približne 7 minút. Podľa vlastnej rúry si odsledujte  potrebný čas a teplotu. 

 

 

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

SVET

Teroristi zaútočili v Barcelone, zahynulo najmenej 13 ľudí (minúta po minúte)

Dodávka vrazila do davu ľudí v centre mesta. K útoku sa prihlásil Islamský štát.

SVET

Ľudia utekali v panike. Ako vyzerala situácia v Barcelone (fotogaléria)

Polícia potvrdila, že išlo o teroristický útok.


Už ste čítali?